Oude pastorie van Everbeek-Beneden

Beschrijving

Oude pastorie van Everbeek-Beneden. In oorsprong minstens opklimmend tot de 17de eeuw, na schenking al sinds eind 17de eeuw als pastorie in gebruik. Circa 1791 verbouwd op kosten van de toenmalige pastoor. Jaartal 1832 in latei van voordeur vermoedelijk verwijzend naar toenmalige aanpassingen; wellicht tot circa 1856 pastorie. Onbewoond van 1954 tot 1995 en sindsdien in renovatie waarbij delen werden vernieuwd of licht aangepast, zowel buitenshuis (onder andere van achtergevel) als binnenshuis, soms met hergebruik van het oude materiaal. Achterin gelegen voorheen omgracht breedhuis van één bouwlaag en negen traveeën onder mank zadeldak. Rechts zijaandak met vlechtingen en geveloren met hardstenen console en afdekking. Verhoogde begane grond in voorgevel (naar het zuidoosten) voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen, smaller venster links van deurtravee; deur met negblokken en brede deurstoep van 4 treden. Sporen van oudere muuropeningen namelijk bogen en bouwnaden; blinde linker travee in verschillend gekleurd metselwerk als latere uitbreiding van 18de-eeuws volume. Een waterafvoergeut aan weerszij van de deur in of boven de gepikte plintbepleistering.

Vermoedelijk oudste kelder onder oostelijk huisdeel met vanuit de hoeken uitkragend gedrukt bakstenen gewelf nu merendeels door beton vervangen. Driedelige overwelfde kelder onder westelijk huisdeel met hardstenen vloertegels en keldertraptreden.

Herkenbare rest van noordwesthoek van de omgrachting.

• DEVOS P. met medewerking van BAUTERS L. en VAN DURME L., De Sinte-Mariekerk van Everbeek, verborgen rijkdom in de Vlaamse Ardennen, Gent, 1998, p. 20-23.

Omgrachting

Het restant van de vroegere walgracht bleef ten zuidwesten bewaard. De huidige configuratie van toegangsweg met pastorie en omgracht perceel wordt al weergegeven in de Atlas der Buurtwegen.

• Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet van de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:25.000 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).