erfgoedobject

Burgerhuis in art nouveau

bouwkundig element
ID: 7399   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7399

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze burgerwoning in strakke art nouveau werd rond 1908 gebouwd volgens een ontwerp dat Gustave Fierens tekende voor Ed. van Creveld, die op Zurenborg woonde in de Arendstraat 8.

De begane grond van de woning werd verbouwd in functie van de samenvoeging met het naastgelegen pand op nummer 27. Oorspronkelijk had de begane grond een hele klassieke indeling, met rechts de deur en links twee rechthoekige vensters.

Bewaarde bakstenen bovengevel met uitgesproken art-nouveau-kenmerken, vooral af te lezen in de verfijnde hardstenen decoratie: cirkelvormige versiering op de borstweringen van de derde bouwlaag, lisenen met topstuk links en rechts van de bladwerkfries. Gekoppelde bovenvensters met originele roedeverdeling; ijzeren borstwering aan het drielicht op de bel etage.

Klassieke enkelhuisplattegrond, met smalle gang met trappenhuis in de rechter travee en enfilade van salon, eetplaats en veranda in de brede venstertravee. Achter de gang, in een lagere aanbouw, de keuken en een pompplaats met wc.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 1610.
  • S.N. 1910: Jubelalbum van de kring voor bouwkunde 1900-1910, Antwerpen, 82.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in art nouveau [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7399 (Geraadpleegd op 12-11-2019)