Burgerlijk hospitaal of gasthuis

Beschrijving

Voormalig burgerlijk hospitaal of gasthuis, door de gemeente Opbrakel gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw (volgens kadasterarchief van 1874 ter vergroting/vervanging van het gasthuis in een huis gebouwd in 1843 door de gemeente). Laatst tijdelijk in gebruik als brandweerkazerne en voor andere gemeentelijke diensten (tot circa 1998). Plannen voor herbestemming van de twee belangrijkste vleugels tot sociale woningen door de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen.

Diep perceel aan weerszij merendeels begrensd door bakstenen tuinmuur geleed door spaarvelden en/of lisenen, afgedekt door pannen. Twee parallel gelijkaardige achterin gelegen rechthoekige hoofdgebouwen van het hospitaal, in de typerende semi-officiële baksteenarchitectuur van het derde kwart van de 19de eeuw. Vleugels van twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat); eerste vleugel van elf traveeën met overbouwde gebogen doorrit in linker travee; tweede vleugel van zeven traveeën bewaart op daknok houten klokkenstoeltje met ijzeren kruis op leien tentdakje. Verankerde lijstgevels met getoogde vensters op de begane grond, rondbogige bovenvensters met tot cordon verbonden bakstenen booglijsten. Begane grond van voorste hoofdgebouw schuilgaand achter circa 1980 (?) toegevoegde garages met plat dak. Achtergevel enkel verlicht door bovenlichten, op bovenverdieping alternerend met volledig blinde vensters. Decoratieve ijzeren roedeverdeling in bovenlicht van voorts gedichte achterdeur. Achterliggende tweede hoofdgebouw; twee brede voordeuren, links met waaiervormige ijzeren roedeverdeling in bovenlicht, rechts met houten waaier in bovenlicht onder dito latei en voorzien van gesculpteerd vrouwenhoofdje boven tussendorpel deur; overeenstemmende deur in achtergevel. Bouwvallig houten zolderlaadvenster. Geheel in verwaarloosde staat met geen interieurelementen van betekenis.

Volledig achterin gelegen ondiep laag gebouw onder zadeldak, bestaand uit afzonderlijk toegankelijke en naast elkaar liggende kamers. Verankerde bakstenen lijstgevel met getoogde muuropeningen, afgelijnd door getrapte daklijst.

Aan de straat gelegen bijgebouw, waarschijnlijk vroegere stallen met dwarsschuur (?). Baksteenbouw onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Lijstgevels afgelijnd door daklijst op samengestelde tandlijst. Stallen met puntvormige zolderlaadvenster in voor- en achtergevel. Sierankers en fijne druiplijsten van gesinterde bakstenen. Vrij gesloten straatgevel met korfboogpoort. Achtergevel merendeels schuilgaand achter aanbouw.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Aanvullende informatie

De twee parallelle vleugels werden gerenoveerd en kregen een nieuwe bestemming. Het aan de straat gelegen bijgebouw (vroegere stallen met dwarsschuur) werd gesloopt en vervangen door nieuwbouwwoningen.

Auteurs: Jacobs, Els