Hoeve, afspanning en café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve en naar verluidt tevens afspanning en café zogenaamd "A la réunion", als landbouwbedrijf werkzaam tot circa 1985. Gesloten hoeve waarvan rechthoekige binnenplaats gebetonneerd in het derde kwart van de 20ste eeuw en deels ingenomen door toevoegingen.

Toegangspoort in noordwestelijke erfhoek: gewitte bakstenen poortgevel waarin brede korfboogpoort met booganker en links ervan voetgangersdeur onder houten latei links.

Ten noordwesten, met de rugzijde aan de straat opgerichte gewitte bakstenen boerenwoning van zes traveeën, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Jaarankers 1771 op rij tegen de straatgevel met vergrote vensters; achterdeur in gestreepte omlijsting van rode en gesinterde baksteen. Erfgevel gericht naar het zuidoosten voorzien van hoge steekvensters met sponning en duimen. Hoge korfboogdeur in een opvallende gepikte bakstenen omlijsting met dubbele imposten (houtwerk evenals van vensters vernieuwd).

Overwelfde huiskelder met bakstenen vloer en getralied keldergat. Bewaarde binnenindeling met binnenportaal aan de achterdeurzijde; later gevormde gang door plaatsing van wand in de centrale kamer. Laatstgenoemde kamer met open haard van gesinterde baksteen met geprofileerde haardlijst, samengestelde balklaag. Zogenaamd "beste kamer" bewaart een vloer van gebakken rode vierkante tegels, een bepleisterde zoldering. Behouden zoldertrap en een dwarswand van hout en leem op de zolder.

Ten zuidwesten, bakstenen langsschuur onder zadeldak; korfboogpoort in de straatpuntgevel naast de hoevepoort aangepast ingevolge nieuwe bestemming (drankencentrale).

Ten zuidoosten, bakstenen koeien- en paardenstal.

Ten noordoosten, lage varkensstallen toegevoegd in de loop van de 19de eeuw.