erfgoedobject

Art-nouveauwoning 't Daghet in den Oosten

bouwkundig element
ID: 7400   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7400

Juridische gevolgen

Beschrijving

De woning "'t Daghet in den Oosten" is een opvallende art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1906 als rentenierswoning voor Hoedemakers, die op Zurenborg woonde in de Grotehondstraat 20.

De Weerdt, die op dat moment ook aan zijn eigen woning in de Oostenstraat werkt, spitst zich in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog toe op Oostenstraat en de daarop uitkomende Lange Van Ruusbroecstraat, waar hij talrijke burgerhuizen met opvallende, doorgaans natuurstenen gevels realiseert. Hij bouwt er huizen voor eigen rekening, maar ook talrijke woningen in opdracht van renteniers zoals Hoedemakers. "'t Daghet in den Oosten" is een burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, met een lijstgevel met parement van witte natuursteen op bewerkte hardstenen sokkel met hoefijzerbogige keldervensters.

Venstertravee met gekoppelde benedenvensters; flankerend vegetaal motief, overvloeiend in de golvende consoles van het bel-etagebalkon met typische smeedijzeren leuning en gebogen hoekpostamenten met dolfijn aansluitend bij de lineaire versiering van de bovengevel. Topstuk met bladerentros links en rechts van golvend verhoogde gevellijst. Rondbogig deurvenster van de bel etage in brede omlijsting met uitgeholde dagkanten; originele roedeverdeling. Gekoppelde vensters van de derde bouwlaag in hoefijzerboog met verweerd mozaïekdecor.

Deurtravee met gelijkaardige mozaïek op de borstwering van de derde bouwlaag. Prachtige houten vleugeldeur met bovenlicht en paneelversiering in art nouveau; waterlijst in vorm van gestileerde twijg.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 1385.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Art-nouveauwoning 't Daghet in den Oosten [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7400 (Geraadpleegd op 28-01-2020)