Art-nouveauwoning 't Daghet in den Oosten

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Oostenstraat
Locatie Oostenstraat 28, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Art-nouveauwoning 't Daghet in den Oosten

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Woning 't Daghet in den Oosten

Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2003.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

De woning "'t Daghet in den Oosten" is een opvallende art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1906 als rentenierswoning voor Hoedemakers, die op Zurenborg woonde in de Grotehondstraat 20.

De Weerdt, die op dat moment ook aan zijn eigen woning in de Oostenstraat werkt, spitst zich in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog toe op Oostenstraat en de daarop uitkomende Lange Van Ruusbroecstraat, waar hij talrijke burgerhuizen met opvallende, doorgaans natuurstenen gevels realiseert. Hij bouwt er huizen voor eigen rekening, maar ook talrijke woningen in opdracht van renteniers zoals Hoedemakers. "'t Daghet in den Oosten" is een burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, met een lijstgevel met parement van witte natuursteen op bewerkte hardstenen sokkel met hoefijzerbogige keldervensters.

Venstertravee met gekoppelde benedenvensters; flankerend vegetaal motief, overvloeiend in de golvende consoles van het bel-etagebalkon met typische smeedijzeren leuning en gebogen hoekpostamenten met dolfijn aansluitend bij de lineaire versiering van de bovengevel. Topstuk met bladerentros links en rechts van golvend verhoogde gevellijst. Rondbogig deurvenster van de bel etage in brede omlijsting met uitgeholde dagkanten; originele roedeverdeling. Gekoppelde vensters van de derde bouwlaag in hoefijzerboog met verweerd mozaïekdecor.

Deurtravee met gelijkaardige mozaïek op de borstwering van de derde bouwlaag. Prachtige houten vleugeldeur met bovenlicht en paneelversiering in art nouveau; waterlijst in vorm van gestileerde twijg.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 1385.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Oostenstraat

Oostenstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.