erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 74007   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74007

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met St.-Franciscusstraat. Voormalige woning van de geestelijk directeur van het klooster van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel, schuin ingeplant op hoekperceel tegenover voornoemd kloostercomplex. Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder leien schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw, enigszins aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand; markerende hoekpilasters en centraal uitspringend deurrisaliet evenals de plint en omlijstingen rond de muuropeningen met jongere cementering. Schuiframen beneden met enkele fraaie voorzetramen in gekleurd glas in lood wellicht ook uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Ommuurde achtertuin met achterin een klein polygonaal bakstenen tuinpaviljoen onder leien tentdak, waarschijnlijk uit begin 20ste eeuw. Rondbogige venstertjes.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74007 (Geraadpleegd op 28-10-2020)