erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 74009   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74009

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Pullem. Voormalige hoeve van het semi-gesloten type, aanpassing en uitbreiding uit de 19de eeuw en begin 20ste eeuw van oudere hoeve. Oprit naar de erftoegang, met rechts aan de straat bijbehorende wegkapel onder grote linde.

Bakstenen hoevegebouwen met voornamelijk pannen zadeldaken. Toegang tot begraasd binnenerf op de noordwesthoek tussen boerenhuis en muur met gemetste hekpijler. Breed ijzeren hek tussen bedrijfsgebouwen in de zuidwesthoek naar het achtererf met boomgaard.

Met de rugzijde naar de straat gekeerd boerenhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag, onder mank zadeldak (deels kunstleien, nok parallel aan de straat); wellicht kern van zes traveeën opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; erfgevel met jonger uitzicht gericht naar het zuidoosten. Lage achtergevel afgelijnd door getrapte daklijst; gesinterde bakstenen achterdeuromlijsting met oren. Kelder met balklaag als zoldering onder opkamer in de noordoostelijke travee. Interieurelementen getuigend van oude kern zoals de moerbalken in drie grote voorkamers, waarvan uiteinden gedecoreerd met traditionele motieven in sculpteerwerk.

Daklijsten van de bedrijfsgebouwen afgewerkt door verschillende baksteenfriezen.

Ten noordoosten, loodrecht tegen woning aanleunende korte dwarsschuur met aansluitende lagere stallen.

Ten zuidwesten, overige bijgebouwen als L-vormig geheel bevatten in het zuidoostelijke uiteinde de bakoven naast wellicht een vroegere smidse waarvan vensters met ijzeren roedeverdeling. Open en eenvoudig rechthoekig bakstenen wegkapelletje onder pannen zadeldak, gebouwd circa 1902 voor het bekomen van genezing van Marie Dupont. Letter M (van Maria) in de opengewerkte houten afwerking van de voorpuntgevel. Fraai smeedwerk van het hek in de rondboog met letters M en D, initialen van Marie Dupont. Bepleisterd interieur voorzien van tongewelf, gemetst altaar op boog en kruisbeeld. Decoratieve beschildering van wanden en altaarfront.

  • Informatie verstrekt door L. De Temmerman.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1999


Relaties

  • Omvat
    Gekandelaarde kapellinde

  • Is deel van
    Pieter Hoelmanstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Semi-gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74009 (Geraadpleegd op 07-08-2020)