Burgerhuis ()

Woning met rode bakstenen gevel in hele sobere art nouveau, in 1906 ontworpen door architect Jos. de Lange voor J.S. Eisenmann, die woonde op de Leopoldlei 6. De woning werd samen met de links aansluitende woning op nummer 29 gerealiseerd, die een gelijkaardige gevelaankleding had, echter volledig verdwenen achter een nieuwe tegelparement.

Nummer 30 is een burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Bakstenen lijstgevel met witte natuurstenen banden en aanzetstenen rondom de muuropeningen. Venstertravee met bewaarde ondersteuning van voormalige driezijdige erker; origineel ijzeren balkonnetje op de derde bouwlaag, gekoppeld drielicht boven. Deurtravee met spaarveld onder boogfries en verweerd graffitopaneel van plantaardige motieven in art-nouveaustijl. Houten kroonlijst op ranke gekoppelde consooltjes.

De woning werd ontworpen met een klassieke enkelhuisplattegrond, gekenmerkt door een gang met trappenhuis in de smalle rechter deurtravee, waarachter wc en keuken. In de venstertravee, enfilade van salon en eetkamer, met trap verbonden met de kleine binnentuin.

De woning op nummer 29 heeft twee doorgangen op de begane grond, waarvan de linkse via een lange doorgang door de woning, uitkwam op de grote, twee percelen brede tuin waarin een bibliotheek en een oratorium waren gebouwd, tegen de achtergevel van de woning.

  • S.N. 1910: Jubelalbum van de kring voor bouwkunde 1900-1910, Antwerpen, 77.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 1921.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175337 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak naar ontwerp van J. De Lange, circa 1905, oorspronkelijk één geheel met nummer 29. Bakstenen lijstgevel met witte natuurstenen banden en aanzetstenen rondom de muuropeningen. Venstertravee met bewaarde ondersteuning van voormalige driezijdige erker; origineel ijzeren balkonnetje op de derde bouwlaag Deurtravee met spaarveld onder boogfries en verweerd graffitopaneel. Houten kroonlijst op ranke gekoppelde consooltjes. Nummer 29 met bewaarde ordonnantie, nieuwe gevelbekleding, ramen en deur; de voormalige erker werd afgebroken.

  • Jubelalbum van de kring voor bouwkunde 1900-1910, Antwerpen, [1910], p. 77.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7401 (geraadpleegd op ).