Moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

Beschrijving

Voormalig moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel, heden rusthuis voor de zusters van de congregatie. Stichting van de zustercongregatie in 1821 voor de verzorging van zieken, bejaarden en wezen, sinds 1819 opgenomen in de voormalige woning van baljuw J.-B. Camberlyn d'Amougies († 1815), op initiatief van de toenmalige pastoor. Kloosterschool later uitgebreid met meisjespensionaat (afgeschaft in 1932). Door meerdere aanzienlijke uitbreidingen onder andere in het derde kwart van de 19de eeuw (1874), in de jaren 1890, groeide het klooster uit tot een gebouwencomplex palend aan de pastorietuin met hoge kloostertuinmuur aan Holenbroek. Klooster nog gewijzigd in het eerste tot tweede kwart van de 20ste eeuw; uitzicht aan de straat heden nog bepaald door aanpassingen van 1947 met klokgevels in neobarokke stijl; in de tweede helft van de 20ste eeuw nog verder aangepast en uitgebreid.

Oudste gebouwen teruggaand op het vroegere baljuwhuis in het middelste deel van U-vormig aangelegde deel van het klooster: in de naar het zuidoosten gerichte lijstgevel herkenbaar aan de heden verdiepte spiegelboogdeur met fraai uitgewerkte hardstenen omlijsting typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw; vermoedelijk voorheen een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën. Steekboogvormige achterdeur met waaier in het bovenlicht en 18de-eeuwse deur met typisch paneeldecoratie. Binnenshuis weinig zichtbare sporen van deze oude kern afgezien van de tweedelige overwelfde huiskelder met parallel gedrukte tongewelven, getraliede keldervensters en een hardstenen keldertrap.

Achtzijdig houten klokkentorentje met opengewerkte lantaarn en kruisbekroning op de oostvleugel herinnerend aan de verdwenen vroegere kloosterkapel.

Kunstgrot tegen de tuinmuur aan Holenbroek met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in nis en Sint-Bernadettebeeldje ervoren.

In de westelijke achterhoek van het kloostergoed, goed bewaarde kloosterhoeve, voornamelijk van circa 1925 en nog 19de-eeuws deel. L-vormige baksteenbouw van twee verdiepingen Koeien- en varkensstallen in de noordwestvleugel, dwarsschuur met aardappelkelder in de zuidwestvleugel. Groengeschilderd houtwerk, I-latei met rozetjes en ruitvormige ankers.

• MORRE V., De Sint-Franciscuskliniek te Opbrakel, in Triverius, XV, 2, 1985, p. 3-22.