Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de St.-Franciscusstraat. Pastorie met laag ommuurd voortuintje, ingeplant tegenover de kerk. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (nok parallel aan de straat, leien), gebouwd in opdracht van de gemeente Opbrakel; plannen opgemaakt in 1837 en voltooid in 1839. Herstellings- en verbouwingswerken in 1957-59, vervanging van linker aanbouw door garage in 1964 door architectenbureau G. P. & E. De Vloed (Melle) die tevens de verbouwingen van 1975-76 ontwierpen: pastorie zelf toen slechts licht aangepast doch beide zijdelingse aanbouwen (bergplaatsen en garage) volledig gesloopt en vervangen door nieuwe volumes met andere functie: links uitbreiding van de woning, rechts gemeentelijk ontmoetingshuis.

Pastorie voorheen met gewitte bakstenen gevels en voorgevel afgelijnd door getrapte daklijst, sinds 1968-69 gecementeerd. Eén keldergat links gevat in hardsteen. Vroegere licht getoogde vensters gewijzigd tot rechthoekig met vernieuwd houtwerk; behouden hardstenen lekdrempels. Rechthoekige voordeur met decoratief ijzerwerk in het gedeeld bovenlicht en originele deurklink in vuistvorm. Twee rechthoekige zoldervensters in beide afgeknotte zijpuntgevels. Bewaarde binnenindeling met uitzondering van een verwijderde wand tussen de twee rechtse benedenkamers. Tweedelige huiskelder met parallel gelegen tongewelven onder de twee linker traveeën; keldervloer van rode gebakken vierkante tegels. Engelse trap met geornamenteerde houten trappaal en geschilderde fijne spijlenleuning. Links achterkamer (vroegere vergaderzaal) met neoclassicistische zwartmarmeren schouwmantel, typerend voor het tweede kwart van de 19de eeuw. Authentieke binnendeuren in de benedengang.

Ruime achtertuin aan Sint-Franciscusstraat afgesloten door bakstenen muur. In de as van de achterdeur opgericht achthoekig bakstenen tuinpaviljoentje met plat dak.

Baksteenfries onder de omlopende houten kroonlijst en tussen de hoeklisenen. Rechthoekige toegangsdeur en twee achtzijdige vensters met ijzeren roedeverdeling.

• Brakel, Gemeentearchief Opbrakel, 1.857.073541 en 1.851.073.542, pastorie Opbrakel.
  • Gedenkboek Opbrakel 900, Brakel, 1998, p. 205.