erfgoedobject

Gemeentehuis van Opbrakel en gemeenteschool

bouwkundig element
ID: 74025   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74025

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en gemeenteschool met onderwijzerswoning, thans twee woningen. Aanvankelijk omvatte het gebouw in de linker helft een enkelhuis als woning voor het schoolhoofd, een centrale toegang en in het rechter deel een klaslokaal op benedenverdieping en gemeentehuis op bovenverdieping. Na aanbouw rechts van een nieuwe jongensschool (nummer 53) in 1952-53, rechter helft volledig in gebruik als gemeentehuis en daartoe inwendig volledig gewijzigd; Als één geheel opgevat rechthoekig volume in de gangbare sobere eclectische stijl van de landelijke officiële architectuur. Symmetrisch gebouw van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat) naar ontwerp van architect Van Hoecke-Peeters (Gent); aanvang bouw in 1868 en ingebruikname in 1871. Bakstenen lijstgevel begrensd door zandstenen hoekkettingen en gekenmerkt door regelmatige travee-indeling. Licht uitspringende middenrisaliet gevormd door deurtravee verhoogd door getrapt dakvenster met oculus. Gevelsteen met opschrift "Gebouwd in/ 1868/ A. Maryns/ burgemeester" boven de omlijste centrale dubbele deur. Twee registers van kenmerkende hoge rondboogvormige muuropeningen onder verbonden gebogen druiplijsten. Horizontaliserende hardstenen kordons. Vernieuwd houtwerk van vensters geïnspireerd op vroeger model. Rechter benedenvenster gewijzigd tot deur.

Vernieuwde gootlijst. Behouden moestuin achter vroegere onderwijzerswoning.

Aan de hoek met Holenbroek; voormalige gemeentelijke jongensschool, gebouwd in 1952-53 naar ontwerp van architect R. De Roose (Nederbrakel), thans gemeentelijk openbaar centrum, muziekacademie en vergaderlokalen. Opgericht in de spievormige vroegere tuin van het schoolhoofd. Bakstenen laagbouw met onder andere twee klaslokalen, onder manke bedaking; ommuurde speelplaats aan Holenbroek met ijzeren toegangshek aan straathoek. Gevel aan speelplaatszijde met behouden ruime klasramen en schoolbel.

Brede voordeur in markerende hardstenen omlijsting met gemeentewapenschild in voorgevel.

  • Brakel, Gemeentearchief Opbrakel, 1.851.162.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI, Gent, 1982, p. 194-197.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gemeentehuis van Opbrakel en gemeenteschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74025 (Geraadpleegd op 14-10-2019)