Wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

Wegkapel schuin ingeplant aan de wegkant ten noorden van en bij het begin van de verdwenen vroegere toegangsweg van het "Hof ter Bruggen". Achterin gelegen hoeve zogenaamd "Hof ter Bruggen" (nummer 11) ten westen van de Dorenbosbeek, teruggaand op één van de grote historische pachthoeven van Opbrakel, minstens opklimmend tot de 16de eeuw, in 1571 vermeld als "tpachthof ter brugghen". Volgens kaartboek van 1651-54 door P. Hoelman voorheen met ten zuiden bijhorend omgracht opperhof. Bedrijfsgebouwen na brand in 1976 vervangen; gespaarde boerenwoning behield zijn volume maar uitwendig vernieuwd.

Kapelletje waarschijnlijk opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw (aangegeven op topografische kaart van 1884); vervangt een houten kruis opgericht ter herinnering aan de hier in 1689 door de Fransen vermoorde A. van Assche. Laag rechthoekig kapelletje in decoratieve baksteenbouw. Verhoogde voorpuntgevel evenals het zadeldak met jongere betonnen afdekking. Sierlijk ijzeren topkruis. Verdiepte rondboog met ijzeren hek. Bepleisterd tongewelf en gemetst altaar op boog met gepolychromeerd Heilige Ritabeeld.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 797.
  • BRAKELS Th., Geschiedenis van Nederbrakel Opbrakel en omstreken, Kortrijk, 1952, p. 71-72.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, 1977, Gent, p. 81.
  • MORRE V., Een eeuweling in de familie Vanden Bossche te Brakel, in Triverius, XIX, 4, 1989, p. 31-32, 34.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Het ijzeren hek is niet langer bewaard.