Station Opbrakel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Opbrakel

Beschrijving

Voormalig stationnetje ongeveer gelijktijdig opgericht met de aanleg van de spoorlijn Aalst-Ronse (1884-1885), heden woning (lijn afgeschaft in 1963).

Spoorwegbedding vanaf Zottegem als wandelpad tot aan de nabije Livierenstraat bewaard gebleven.

L-vormige alleenstaand huis van anderhalve bouwlaag onder overstekende snijdende zadeldaken (pannen), in de typerende bouwtrant van de landelijke spoorwegarchitectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gewitte beraapte gevels. Segmentbogige muuropeningen in vlak bepleisterde verdiepte omlijstingen. Vroegere perrongevel met punttop boven de deurtravee en bewaard gevelopschrift "Opbrakel" onder cirkelvormig venster.