Teksten van Art-nouveau-burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7403

Art-nouveau-burgerhuis ()

Deze woning is een opvallende, gaaf bewaarde art-nouveau-realisatie van Jacques De Weerdt, gebouwd rond 1907 voor Helene Citroen-Cahn (°Krefeld, 1884) die in Zurenborg woonde in de Walvisstraat 35. Zij was de echtgenote van de Nederlands-Joodse koopman Samuel Citroen (Amsterdam, 1868-Antwerpen, 1937), en moeder van dochters Johanna en Renée, geboren te Antwerpen in 1903 en 1909.

De Weerdt, die in dat jaar ook zijn eigen woning in de Oostenstraat ontwerpt, spitst zich in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog toe op Oostenstraat en de daarop uitkomende Lange Van Ruusbroecstraat, waar hij talrijke burgerhuizen met opvallende, doorgaans natuurstenen gevels realiseert. Hij bouwt er huizen voor eigen rekening, maar ook talrijke woningen in opdracht van privépersonen en renteniers.

De woning telt drie bouwlagen en drie traveeën, en heeft een witte bakstenen topgevel met banden in lichtblauwe baksteen, op een sokkel van blauwe hardsteen. Markante bovenbouw met grillige sierankers gevat tussen lisenen met topstuk. Deels gesloopte geveltop met natuurstenen omlijsting; de afgeronde geveltop is een element dat hij in verschillende ontwerpen in de stad gebruikt.

Bel etage met gevelbreed balkon en loggia, overkoepeld met halfronde luifel van glas en metaal op ranke gietijzeren zuiltjes; fraaie smeedijzeren balkonleuning.

Op de begane grond, hoefijzerbogige muuropeningen in halve omlijsting van natuursteen, met apart vormgegeven schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Op de derde bouwlaag gekoppelde rond- en segmentboogvensters met festoenen en strikken in bas-reliëf, eveneens met verfijnd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907#1599; Vreemdelingendossiers, 481#66753.
  • VANHOVE B. 1978:, De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 91.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Hooft E. 2015: Art-nouveau-burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175342 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Enkelhuis met verschillend aantal traveeën en drie bouwlagen, in eclectische stijl met art-nouveau-inslag naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1907.

Witte bakstenen topgevel op sokkel van arduin. Markante bovenbouw met grillige sierankers gevat tussen lisenen met topstuk. Deels gesloopte geveltop met natuurstenen omlijsting.

Bel-etage met gevelbreed balkon en loggia, overkoepeld met inmiddels verdwenen halfronde luifel van glas en metaal op ranke gietijzeren zuiltjes; fraaie smeedijzeren balkonleuning. Op de begane grond, hoefijzerboogvormige muuropeningen in halve omlijsting van natuursteen, op de derde bouwlaag gekoppelde rond- en segmentboogvensters met festoenen en strikken in bas-reliëf.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1907, Modern Archief 20.436, dossier 1599.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede , onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 91.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Art-nouveau-burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7403 (geraadpleegd op ).