Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning opgericht circa 1870, afgeschaft in 1984; heden gemeentelokalen onder meer in gebruik door het Rode Kruis en jeugdvereniging.

Vroegere onderwijzerswoning aan de straat met typerende bouwkenmerken uit midden de tweede helft van de 19de eeuw; hersteld in 1961-62 naar ontwerp van architect R. Goddijn (Nederbrakel).

Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel met de straat). Voorgevel met hoge rondbogige muuropeningen en elementen van hardsteen voornamelijk lijsten. Sinds 1999 vervangen witte kunststoframen het oorspronkelijk houtwerk van de vensters. Gewitte houten kroonlijst op klossen als gevelbeëindiging. Flankerende kleine lage aanbouwen onder plat dak; straatgevel met lisenen en gewijzigde muuropeningen.

Tegen de achtergevel van de onderwijzerswoning aanleunend schoolgebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); gewijzigd door vergrotings- en herstellingswerken in 1933-34 naar ontwerp van architect J. Colpaert (Oudenaarde): aangepaste klassen onder meer voorzien van grotere vensters, nieuwe bergplaats en sanitair, vervanging van de overdekte speelplaats. Verankerde en heden oranjegeschilderde bakstenen lijstgevel met symmetrische opstand. Hoge vensters onder I-latei met meerdelige houten vensterkozijnen.

Ommuurde en geplaveide speelplaats. Achterin gelegen overdekte speelplaats onder zadeldak (kunstleien) op ijzeren zuiltjes.

• Brakel, Gemeentearchief Elst, 1.851.162.
  • VAN DE MERGEL Fr., Bijdrage tot de geschiedenis van Elst - een dorp in de Vlaamse Ardennen (4), in Triverius, XVIII, 4, 1988, p. 17-34.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena