Teksten van Burgerhuis in art-nouveaustijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7404

Art-nouveau-burgerhuis ()

Deze woning werd in 1906 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van loodgieter Leys, wonende in de Van Immerseelstraat 8.

De Weerdt, die in dat jaar ook zijn eigen woning in de Oostenstraat ontwerpt, spitst zich in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog toe op Oostenstraat en de daarop uitkomende Lange Van Ruusbroecstraat, waar hij talrijke burgerhuizen met opvallende, doorgaans natuurstenen gevels realiseert. Hij bouwt er huizen voor eigen rekening, maar ook talrijke woningen in opdracht van privépersonen en renteniers.

Art-nouveauburgerhuis van ongelijk aantal traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Witgeschilderde gevel van bak- en natuursteen, op plint in blauwe hardsteen.

Per bouwlaag verschillend behandelde muuropeningen: eenvoudige segmentboogvensters en -deur op de begane grond, breed korfboogvenster in typische omlijsting en aansluitend balkon met smeedwerk in art nouveau op de bel etage, drielichtvenster in grillig gevormde omlijsting met smalle ijzeren leuning op de derde bouwlaag, twee hoefijzerboogvensters met waterlijst op de vierde. Merkwaardige gevelafsluiting met gesloten natuurstenen attiek met golvend verloop en afbeelding van een kraanvogel die een nest jongen voedt.

Het schrijnwerk met grillige art-nouveau-roedeverdeling is overal vernieuwd naar oorspronkelijk model.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 1764.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90-91.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Hooft E. 2015: Burgerhuis in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175343 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in art-nouveaustijl ()

Art-nouveau-enkelhuis van ongelijk aantal traveeën en vier bouwlagen onder plat dak, naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1906. Beschilderde gevel van bak- en natuursteen.

Per bouwlaag verschillend behandelde muuropeningen: eenvoudige segmentboogvensters en -deur op de begane grond, breed korfboogvenster in typische omlijsting en aansluitend balkon met smeedwerk in Art Nouveau op de bel-etage, drielichtvenster in grillig gevormde omlijsting met smalle ijzeren leuning op de derde bouwlaag, twee hoefijzerboogvensters met waterlijst op de vierde. Merkwaardige gevelafsluiting met gesloten natuurstenen attiek met golvend verloop en afbeelding van een kraanvogel die een nest jongen voedt.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1906, Modern Archief 20.426, dossier 1764.
  • VANHOVE B.1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, 90-91.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7404 (geraadpleegd op ).