Villa en wegkapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Brakel
Deelgemeente Elst
Straat Ommegangstraat
Locatie Ommegangstraat zonder nummer, 1, Brakel (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brakel (adrescontroles: 07-05-2008 - 09-05-2008).
  • Inventarisatie Brakel (geografische inventarisatie: 01-04-1999 - 31-08-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Straathoek met Terwalle gemarkeerd door een gewitte bakstenen villa van twee bouwlagen, naar verluidt een uitbreiding en aanpassing van 1952-53 naar ontwerp van architecten Ch. en G. Hoge (Gent) van een bestaande woning van circa 1925 met bijbehorende wegkapel in tuinhoek aan de straat. Kapel naar verluidt voorheen toegewijd aan Sint-Nicolaas van Tolentino; in 1952-53 verhoogd en aangepast in overeenstemming met de bouwstijl van de bijbehorende villa. Gewitte rechthoekige bakstenen kapel met driezijdige sluiting; pannen tentdak met smeedijzeren dakkruis en links achter rustend op hoekpijler. Aanzet van vroegere kapel links naast voorgevel van huidige kapel; lijstgevel met verdiepte hoge rondboogdeur. Geschilderd plaasteren Heilig Leonardusbeeld voorgesteld met koe als beschermheilige van het vee; opschrift Heilige Leonardus op voetstuk.

  • Informatie verstrekt door L. De Temmerman.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ommegangstraat

Ommegangstraat (Brakel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.