erfgoedobject

Villa en wegkapel

bouwkundig element
ID: 74040   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74040

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Straathoek met Terwalle gemarkeerd door een gewitte bakstenen villa van twee bouwlagen, naar verluidt een uitbreiding en aanpassing van 1952-53 naar ontwerp van architecten Ch. en G. Hoge (Gent) van een bestaande woning van circa 1925 met bijbehorende wegkapel in tuinhoek aan de straat. Kapel naar verluidt voorheen toegewijd aan Sint-Nicolaas van Tolentino; in 1952-53 verhoogd en aangepast in overeenstemming met de bouwstijl van de bijbehorende villa. Gewitte rechthoekige bakstenen kapel met driezijdige sluiting; pannen tentdak met smeedijzeren dakkruis en links achter rustend op hoekpijler. Aanzet van vroegere kapel links naast voorgevel van huidige kapel; lijstgevel met verdiepte hoge rondboogdeur. Geschilderd plaasteren Heilig Leonardusbeeld voorgesteld met koe als beschermheilige van het vee; opschrift Heilige Leonardus op voetstuk.

  • Informatie verstrekt door L. De Temmerman.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  DuchĂȘne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa en wegkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74040 (Geraadpleegd op 08-04-2020)