Hof te Sieregem

Voormalige kloosterhoeve van de abdij van Ename, reeds vermeld van in de 16de eeuw.

Grote bakstenen hoeve van het semigesloten type met ruim gekasseid binnenerf. Opvallende geïsoleerde inplanting, namelijk volledig omgeven door onbebouwde landbouwgrond. U-vormig aaneensluitende lange bakstenen bedrijfsgebouwen overwegend uit de tweede helft van de 19de eeuw, volgens mondelinge overlevering van 1868, boerenwoning vervangen in 1911.

Ten noordwesten, breed boerenburgerhuis van twee bouwlagen onder zadeldak waarvan dakklokje met vernieuwde windwijzer. Bakstenen lijstgevel met knipvoegen op gecementeerde plint met imitatiebreuksteenverband en roodgeschilderde imitatievoegen. Schuiframen met gebogen tussendorpel, bovenlichten met decoratief gekleurd glas in lood.

Centrale zolderlaaddeur op bovenverdieping. Voordeur in rechthoekige hardstenen omlijsting onder brede beglaasde luifel.

Ten noordoosten, hoogste bedrijfsvleugel waarvan korfbogige toegangspoort met doorrit in de as van het straatgedeelte tot Boekelstraat; verweerde sluitsteen. In linkse hoektravee: beeld van de Heilige Familie in gecementeerde gevelnis.

Ten zuidwesten, laagste stalvleugel met kasseide oprit in het verlengde van de toegangsweg tot Pottenberg en rechthoekige doorrit.

• NUYTTENS M., Inventaris van het archief van de abdij van Ename, Brussel, 1980, p. 134.