Dorpsschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpsschool

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Bassegem. Voormalig vrij dorpsschooltje (zondagsschool en katholieke meisjesschool), heden parochiezaal. Eenvoudige bakstenen laagbouw van vijf traveeën, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de jaren 1860; school loodrecht achteraan uitgebreid in het vierde kwart van de 19de eeuw (zie Bassegem nummer 6). Lijstgevel met dubbelhuisopstand voorzien van aangepaste muuropeningen; confer gedichte boogvelden in overstekend gevelveld onder hanggoot. Ruime rechthoekige vensters heden met kunststoframen; dubbele deur met bovenlicht. Korfbogige zoldervensters in rechter zijgeveltop met luik, in linker beide gedicht tot oculus.

• VAN DE MERGEL Fr., Bijdrage tot de geschiedenis van Elst - een dorp in de Vlaamse Ardennen (4) , in Triverius, XVIII, 4, 1988, p. 25-26.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena