Hof te Walle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Walle

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Hof te(r) Walle", ook zogenaamd "Hof Van den Broecke" naar de eigenaars sinds circa 1900. Achterin gelegen grote semigesloten hoeve met toegangsweg ten noorden en naar verluidt voorheen omgracht, in oorsprong minstens opklimmend tot de 18de eeuw, volledig herbouwd circa 1870. Bakstenen hoevegebouwen met pannen bedaking. Jaartal 1872 boven op versierde poortstijl in noordgevel van de dwarsschuur, wellicht verwijzend naar heropbouwperiode. Deels gekasseide rechthoekige binnenplaats.

Ten noorden, heden gewitte boerenwoning van acht traveeën onder overstekend pannen zadeldak. Erfgevel (zuiden) met storend verbrede vensters. Verbredende hardstenen deurstoep van 5 treden. Twee westelijke traveeën van vroeger melkhuis en knechtenwoning met tussenniveau. Achtergevel met gerecupereerde vensterluiken en koperen deurklink. Drie huiskelders met bakstenen troggewelven op ijzeren liggers.

Ten oosten, langsschuur van acht traveeën onder zadeldak; gevels geritmeerd door lisenen; twee rondbogige spaarvelden met schuurpoort en een rond zolderluik in beide puntgevels.

Ten zuiden, koeienstallen onder schilddak. Erfgevel met centraal uitspringend deurrisaliet verhoogd met puntvormig dakvenster.

Ten westen, naast oude gekasseide erfdoorrit, losstaande paardenstallen onder zadeldak; korfbogige wagen- en veldpoort. Noordelijke puntgevel idem als puntgevels van langsschuur.