Klooster en school van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Muizeveld. Katholieke lagere school en voormalig klooster van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel, heden vrije basisschool. Kloosterhuis en achterliggend schoolgebouw, samen binnen ommuurde tuin, gebouwd in 1909-1910.

Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op souterrain, onder zadeldak (kunstleien, nok parallel met de straat) voorheen met dakruiter. Eclectisch getinte lijstgevel begrensd door lisenen; centraal deurrisaliet in de as van getrapt voortuinpad met bordessen achter ijzeren toegangshek. Hoge muuropeningen onder I-latei met rozetten en gecementeerde korfboogvelden onder verbonden grijze bakstenen booglijsten.

Achterin gelegen langgerekt schoolgebouw van één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien, nok parallel met de straat); aangepast bij verwijdering in 1956 van in 1925 toegevoegde bovenverdieping.

• VAN DE MERGEL Fr., Bijdrage tot de Geschiedenis van Elst. Een dorp in de Vlaamse Ardennen (5), in Triverius, XIX, 2, 1989, p. 7-9.