erfgoedobject

Klooster en school van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel

bouwkundig element
ID
74054
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74054

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Muizeveld. Katholieke lagere school en voormalig klooster van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel, heden vrije basisschool. Kloosterhuis en achterliggend schoolgebouw, samen binnen ommuurde tuin, gebouwd in 1909-1910.

Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op souterrain, onder zadeldak (kunstleien, nok parallel met de straat) voorheen met dakruiter. Eclectisch getinte lijstgevel begrensd door lisenen; centraal deurrisaliet in de as van getrapt voortuinpad met bordessen achter ijzeren toegangshek. Hoge muuropeningen onder I-latei met rozetten en gecementeerde korfboogvelden onder verbonden grijze bakstenen booglijsten.

Achterin gelegen langgerekt schoolgebouw van één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien, nok parallel met de straat); aangepast bij verwijdering in 1956 van in 1925 toegevoegde bovenverdieping.

  • VAN DE MERGEL Fr., Bijdrage tot de Geschiedenis van Elst. Een dorp in de Vlaamse Ardennen (5), in Triverius, XIX, 2, 1989, p. 7-9.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster en school van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74054 (Geraadpleegd op )