Burgerhuizen in eclectische stijl

Straat Oostenstraat
Locatie Oostenstraat 40, 41, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuizen in eclectische stijl

Beschrijving

Twee identieke burgerhuizen in eclectische stijl, ontworpen in 1908 door F. Mijlemans in opdracht van Van Reeth, die op Zurenborg woonde in de Ramstraat 21.

De huizen tellen drie bouwlagen en drie traveeën onder pseudo-mansardedak en hebben gekleurde bakstenen lijstgevels met rechthoekige en segmentbogige muuropeningen. De markante bel-etage-erkers met balkon zijn deels vernieuwd. Afwerking met houten kroonlijst op gekoppelde consoles, alternerend met de beschilderde panelen van het fries. Het schrijnwerk van de dubbelde deuren is bewaard; vensters grotendeels vernieuwd.

Oorspronkelijk sloot bij deze huizen een ensemble van twee gelijkaardige woningen aan die ongeveer tegelijkertijd werden gebouwd naar ontwerp van Jacques De Weerdt (38-39). Deze zijn echter gesloopt.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 181 en 1908 # 460.

Auteurs: Hooft, Elise