Gesloten hoeve Hof ten Bauwe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Hof ten Bauwe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kloosterbos (Zottegem). Voormalige hoeve vroeger "Ten Bauwenstraete" (zie Poppkaart uit het derde kwart van de 19de eeuw), heden zogenaamd Hof ten Bauwe. Gesloten bakstenen hoeve opvallend door zijn omvang en geïsoleerd karakter binnen fraaie landschappelijke omgeving.

Naar verluidt 17?? gedateerde hoeve, op de Ferrariskaart (1771-1778) met U-vormige aanleg en open erfzijde aan Kloosterbos; in de 19de eeuw uitgebreid en deels aangepast. Aan belang ingeboet door banalisering van de woning als gevolg van wijzigingen in de tweede helft van de 20ste eeuw. Gekasseide oprit vanaf de straathoek verbredend tot voor de westelijke bedrijfsvleugel met stallen, toegangspoort en doorrit. Ruime grotendeels gekasseide rechthoekige binnenplaats met gewitte erfgevels.

Ten noorden, lang boerenhuis van anderhalve bouwlaag met bakstenen gevelparement uit de jaren 1950, binnenshuis ook recent nog aangepast. Ten westen aansluitende paardenstallen.

Ten oosten, dwarsschuur met aan de zuidzijde afgewolfd zadeldak (kunstleien); vlechtingen in noordelijke zijpuntgevel.

Ten westen, L-vormig bijgebouw met sporen van ouder metselwerk; gevels belijnd door tandlijsten onderbroken voor puntvormige zolderlaadvensters. Groengeschilderde poorten en houten lateien.

Ten zuiden, lange vleugel met stallen palend aan Kloosterbos; midden voorzien van brede toegangspoort met dito doorrit.

Ten noordoosten, alleenstaand vroeger bakhuis (oven verdwenen); lage deur onder houten latei in de voorpuntgevel.