erfgoedobject

Hoeve Hof te Nieuwpoort

bouwkundig element
ID
74063
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74063

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Nieuwpoort
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Hof te Nieuwpoort met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Hof te Nieuwpoort
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige pachthoeve van de kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos te Sint-Martens-Lierde, zogenaamd "Hof te Nieuwpoort". Als "goed ter Nieuwerpoort" meermaals vermeld in de jaren 1420 en 1430. Melding van herstellingswerken aan de hoeve door de kartuizerpriorij in de periode 1654-1662 en in 1716. Van de vrij omvangrijke gesloten hoeve met rechthoekige aanleg, zoals weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1778), rest heden één van de korte vleugels loodrecht op de valleiwand tussen bos en Zwalmbeek. Landschappelijk fraai gelegen in straatbocht en ten zuiden van het hoger gelegen Kloosterbos.

Langgerekt boerenhuis met nog herkenbaar spiegelbeeldschema van twee vroegere woningen van elk vier traveeën, onder zadeldak (sinds 1976 golfplaten in plaats van pannen), wellicht uit de 17de tot de 18de eeuw. Vlechtingen in rechter zijpuntgevel. Bakstenen en grijze natuurstenen breedhuis waarvan delen metselwerk in een jongere periode vernieuwd (19de tot 20ste eeuw), namelijk achtergevel en westelijke zijpuntgevel. Gewitte voorgevel (op het zuiden) met per twee gegroepeerde kloosterkozijnen en kruiskozijnen met overeenstemmende negblokken, luikduimen, hoge getraliede bovenlichten en kopse ontlastingsboogjes. Beide lage korfboogdeuren met sluitsteen en imposten, links halfronde deurstoep van 4 trappen naast vierkant keldervenster. Meer gesloten achtergevel met kleinere vensters deels gevat in vernieuwde omlijstingen en houtwerk vervangen door kunststof; slechts enkele natuurstenen blokken aan de enige achterdeur.

Binnenshuis grosso modo behouden indeling met twee niet aanliggende overwelfde huiskelders, bewaarde samengestelde balklaag met zware onversierde moerbalken; centrale dubbele haard vernieuwd. Tegen de westelijke zijgevel aangebouwde korte bakstenen stal uit de 19de eeuw; vierkant zolderluik boven staldeur in erfgevel; jongere uitbreiding achteraan met garage.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.
  • DE GRAUWE J., Chartreuse du Bois-Saint-Martin à Lierde-Saint-Martin, In: Monasticon belge, Tome VII, Province de Flandre Orientale, 1989, Liège, p. 924, 934.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1988, p. 344-345.
  • P.D., Brakel, Kultureel jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen 1985, XXXIX, p. 167-169.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het Hof te Nieuwpoort is gesitueerd in een dal in het heuvellandschap van de Vlaamse Ardennen, tussen de gemeenten Brakel en Zottegem, nabij het zogenaamde Kloosterbos. De hoeve wordt omgeven door grasland en van de straat afgesloten met een bomenrij.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000733, Hof te Nieuwpoort (H. van den Bossche, 1985).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Heyveld

  • Is deel van
    Zwalmvallei tussen Nederbrakel en Nederzwalm


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hof te Nieuwpoort [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74063 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.