erfgoedobject

Sint-Antoniuskapel

bouwkundig element
ID
74064
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74064

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Opvallende kapel hoog gelegen ten opzichte van het straatniveau, tussen de grens met Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem) en de straathoek met Berendries, dit is aan het tracé van de vroegere heerweg Oudenaarde-Ninove. Al eind 16de eeuw kwam hier ergens een kapel voor, in de 18de eeuw en mogelijk al in de 17de eeuw trok de Sint-Antoniuskapel bedevaarders aan. Huidige neogotische wegkapel toegewijd aan Sint-Antonius abt gebouwd, ter vervanging van oudere kapel, naar ontwerp van van architect G. Dhaeyer van 1901. In de brede afhellende wegberm werd na de inwijding (08.09.1908), een monumentale dubbele stenen toegangstrap opgericht; gebogen traparmen en bordes voor de kapel met neogotische balustrade. Decoratieve ijzeren afsluiting van het geheel vervaardigd in 1907-1908 door drie smeden (A. Ceuterick, E. De Vleeschauwer en J. Van der Linden). Volledige restauratie van de kapel, eindigend met binnenschilderwerken en herstel van de trap, in 1989-1995.

Eenbeukige neogotische kapel van drie traveeën, eindigend op lager koor van één travee met driezijdige sluiting. Verzorgde baksteenbouw met verwerking van hardsteen en leien bedaking. Dakruitertje midden op het steile zadeldak tussen aandaken. Typerend verticaliserend karakter van hoog opgaande constructie versterkt door toepassing van slanke versneden steunberen en lancetvensters. Sint-Antoniusbeeld met varken, gepolychromeerd en met bladgouddecoratie door Bressers-Blanchaert, in 1908 geplaatst in uitgewerkte nis boven de ingangsdeur. Reeks van negen gepolychromeerde bas-reliëfs in beglaasde rechthoekige houten omlijsting met voorstellingen uit het leven van Sint-Antonius, in 1907 rondom aangebracht boven de plint van de kapel: twee originele van terra-cotta, de overige van natuursteen uit de jaren 1960.

Calvarie van 1908 met gepolychromeerde stenen beeldengroep op altaarvormige sokkel, uitgevoerd door L. Blanchaert en opgesteld op het ronde voorpleintje van de kapel als één van zeven staties van Onze-Lieve-Vrouw van zeven Weeën; zes overige staties van 1908, reliëftaferelen van gebakken potaarde door Picha en Vrombaut (Gent) ingemetst tegen de gebogen gecementeerde wanden van de rotonde omsloten door de trap.

Interieur

Neogotisch aangekleed kapelinterieur. Bak- en natuurstenen kruisriboverwelving rustend op dito pilasters met schalken. Bepleisterde wanden met rijke neogotische polychromie door G. Minnaert-De Roo; naast diverse sjabloonmotieven, friezen en tekstbanden, voorstelling bogen de koorboog van Onze-Lieve-Vrouw van zeven Smarten en zes engelen met passiesymbolen. Houten doksaal met blinde balustrade en afgesloten toegangstrap.

Mobilair

Gepolychromeerd neogotisch stenen en marmeren altaar met gebeeldhouwd retabel door Bressers-Blanchaert. Neogotische houten sokkel (offerblok ?) met gepolychromeerd beeld van Sint-Antonius abt (17de eeuw ?) afkomstig van de vroegere kapel. Gepolychromeerd beeld van Heilige Antonius abt en Heilige Jozef, beide op gepolychromeerde wandconsole en onder dito baldakijn. Heilige Ritabeeldje. Fraaie kruisweg met in medaillonvorm gevatte gepolychromeerde reliëftafereeltjes. Gekleurde glas-in-loodramen met heiligen, koorraam gesigneerd Jos Casier (Gent) en gedateerd 1902.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.
  • DE TEMMERMAN L., De Sint-Antoniuskapel te Sint-Maria-Oudenhove, in "Zorg en zin voor kleur te Brakel", Werkgroep Open Monumentendag, Brakel, 1996, s.p.
  • VERMEIREN R. m.m.v. BERGMANS A., Inventaris van het neogotische tekeningenarchief Bressers-Blanchaert ca. 1860-1914, KADOC Leuven, 1993, p. 135-136.
  • Zo groeide ons St. Maria-Oudenhove, Sint Maria Oudenhove, 1983, p. 15-18.

Bron: LANCLUS K. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Sint-Antoniuskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74064 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.