Het Neerhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Neerhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve naar verluidt vroeger zogenaamd Het Neerhof en afhangend van het kasteel van Lilare; gelegen ten zuidwesten van het Kasteel van Lilare, naast de andere oever van de Zwalm. Vrij grote hoeve van het semigesloten type met rechthoekige aanleg, deels teruggaand op kleinere hoeve met U-vormige aanleg (zie de Ferrariskaart van 1771-1778); uitgebreid sinds de 19de eeuw met grotere bedrijfsgebouwen achter de behouden oude boerenwoning. Grote linde op grasperk midden het ruime rechthoekig binnenerf met rondom brede gekasseide strook. Een gekasseide oprit naar het laag ijzeren toegangshek op noordoostelijke erfhoek naast de boerenwoning.

Boerenwoning aan de straatzijde, met vrij diepe voor- en moestuin. Gewit bakstenen breedhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de 18de eeuw. Vlechtingen in beide zijpuntgevels. Gecementeerde plint met imitatiebreuksteenvoegen. Hoge getoogde vensters met groen- en witgeschilderde luiken doch recent vernieuwd houtwerk. Lage getoogde voordeur in een grijsgeschilderde rechthoekige bakstenen omlijsting met druiplijstje. Dakoverstek op houten dakconsolenrij.

Ten zuidwesten, lange dubbele houten dwarsschuur op bakstenen stoel en met pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Vernieuwde horizontale gevelbebording.

Ten noordoosten, verankerde lange bakstenen vleugel met stallen van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Topanker met jaartal 1846 op gewitte zijpuntgevel met drie ronde uilengaten aan de straatzijde; eveneens gewitte erfgevel voorzien van getoogde staldeuren en kleine zolderluiken onder de houten zool van de dakoverstek.

Ten zuidoosten, bakstenen loods onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat).

Ten noordwesten, opzij van de voortuin, lage gewitte bakstenen stal, rest van oudste bedrijfsgebouw, vergroot aan de achterzijde.