erfgoedobject

Hoeve Hembroek

bouwkundig element
ID
74072
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74072

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hembroek
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hembroek
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige hoeve zogenaamd "Hembroek" (zie atlas der buurtwegen van Parike van 1842-1844), wellicht vroeger gelieerd aan de heerlijkheid Hembroek of Humbroek binnen Parike. De heerlijkheid Humbroek (ook Imbroek) behoorde toe aan de families Reingaertsvliete, Casier en Van Cauteren en beschikte over een eigen schepenbank; evenals de schepenbank van Parike werd ze gehouden van het Leenhof van de heerlijkheid Boelare binnen het Land van Aalst.

Van de hoevegebouwen die een ruime rechthoekige binnenplaats bijna geheel omsloten, rest sinds begin de jaren 1960 slechts de vleugel ten zuidwesten met woonhuis. Huidig erf deels door betonplatenafsluiting begrensd. Gekasseide oprit ten noordoosten en over het erf.

Boerenwoning van zes traveeën met links twee aanpalende staltraveeën, onder doorlopend zadeldak (nok loodrecht op straat), in kern vermoedelijk opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Voorgevelcementing met schijnvoegen en -decoratie als diamantkopsluitstenen evenals andere aanpassingen, ook binnenshuis, aangebracht in de jaren 1920. Pannendak vernieuwd begin jaren 1990. Naar verluidt tweedelige, overwelfde kelder. Getraliede keldervensters gevat in hardsteen onder de hoger geplaatste opkamervensters. Vierkant zoldervenstertje met luik boven de rondbogige voordeur in hardstenen omlijsting. In de achtergevel (ten zuidwesten): bewaarde lage korfboogvormige deur in een zandstenen omlijsting met sponning en negblokken; aangepaste en verbrede vensters. Staldeur in linker zijgevel. In de lage rechts gelegen zijaanbouw van drie traveeën onder steil pannen zadeldak zou zich een bakoven bevinden. Ten zuidoosten, aangepaste rest van stal vertoont nog een deur met zandstenen hoekblokken en houten latei. Aalpomp rechts.

Klein houten kapelletje op staak aan de straat geplaatst in de jaren 1960, als herinnering aan een gevelkapelletje met kruis van de gesloopte schuur.

  • VAN TWEMBEKE J., Lijst der heerlijkheden van Het Land van Aalst, Gent, 1962, p. 141-142.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hembroek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74072 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.