Hof ter Planken

Beschrijving

Historische pachthoeve geïsoleerd ingeplant in de noordoostelijke uithoek van Parike op de rand van de vallei van de Pachtbosbeek. Al vermeld in 1400, in 1571 als bezit van de Gentse Sint-Pietersabdij. Het "Goet ter Plancken" strekte zich ook uit op het aangrenzende Sint-Martens-Lierde. Tot het einde van het ancien régime eigendom van dezelfde benedictijnenabdij.

Grote semigesloten hoeve; onregelmatige vierhoekige aanleg dezelfde als op eind 17de-eeuwse weergave. Circa 160 meter verwijderd van de straat met geasfalteerde rechte toegangsweg, naast een vroegere voetweg van Oudenaarde naar Geraardsbergen. Ruime merendeels gekasseide binnenplaats met rest van centrale mestvaalt. Laatst in de tweede helft van de 20ste eeuw vernieuwde toegangspoort met hoge overhoekse hekpijlers aan westelijke erfzijde. Bakstenen hoevegebouwen waarvan slechts weinig overblijvende delen uit de 17de en de 18de eeuw, merendeels gewijzigd of vervangen in de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw.

Ten zuidoosten, naar de straat gerichte vleugel van oud boerenhuis, in 1942 deels verbouwd tot villa van twee bouwlagen, naar verluidt naar ontwerp van architect G. Decordier; bouwjaar in windvaan van het dakklokje afkomstig van het vroegere boerenhuis. Waarschijnlijk 17de-eeuwse moerbalken, één versierd met wapenschild van Sint-Pietersabdij (drie sleutels), in oud volume onder zadeldak; tevens behouden tweedelige overwelfde kelder met buitenkeldertrap onder de villa. Drielicht van trappenhuis villa met figuratief gekleurd glas-in-loodraam.

Ten zuidwesten, lange dubbele dwarsschuur onder kunstleien zadeldak, vervangt vermoedelijk sinds de tweede helft van de 19de eeuw een 18de-eeuwse houten schuur met vrijwel idem indeling. Korfbogige schuurpoorten en rechthoekige doorrit links, met zware hardstenen hoekkettingen op plinthoogte; getrapte daklijsten.

Ten noordwesten, lage stalvleugel met paarden- en koeienstallen onder pannen zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw maar met jongere aanpassingen. Rechter zijpuntgevel met vlechtingen en hardstenen kraagsteen. Gefreinde hardstenen blokken ter afwerking van twee gebogen stalpoorten en één rechthoekige staldeur. Bakstenen troggewelven tussen ijzeren liggers. Nieuw bakstenen parement tegen erfgevel.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nummers 1123, 1124, 1125.
  • DE TEMMERMAN L. - DENDAUW F. - PREMEREUR A. - VERACHTEN L., Everbeek, Opbrakel, Parike en Zegelsem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1995, p. 50.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1988, p. 394-395.