Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Matrouwstraat. Boerenburgerhuis van een recent sterk vernieuwde hoeve, links aan de straat gemarkeerd door een linde naast ijzeren toegangshek.

Dubbelhuis van vijf traveeën teruggaand op boerenwoning uit het tweede kwart van de 19de eeuw, naar verluidt circa 1935 aangepast, verhoogd met bovenverdieping, onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Sindsdien gecementeerde lijstgevel met imitatiebanden en schijnvoegen. Rechthoekige voordeur in hardstenen omlijsting, benedenvensters met hardstenen latei; geschilderde ijzeren luiken uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Driedelige overwelfde kelder op de noordwestelijke hoek.

Rechts aanpalende overzolderde toegangspoort met naast de doorrit, vermoedelijk circa 1935 ingebouwde kleine rechthoekige kapel. Verdiepte rondboog onder kruismotief in voorgevel, afgesloten door decoratief ijzeren hek. Gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwe- en Heilige Rochusbeeld op eenvoudig gemetst altaar; midden 20ste eeuw bijgevoegd Heilig Hartbeeld.