Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten vierkante hoeve

Beschrijving

Gesloten vierkante hoeve naast kerkwegel Marijke, met boomgaard ten noorden en ten oosten en omringend bijhorend weiland. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, voornamelijk aanpassing en uitbreiding van 1890, naar verluidt na brand van een 18de-eeuwse (?) hoeve met losse bestanddelen; sommige bedrijfsgebouwen nog vervangen in de jaren 1950. Aan de straat (ten westen) tussen woning en dwarsschuur: toegangspoort met doorrit evenals voetgangerstoegang ernaast onder houten latei.

Ten noorden, zijdelings aan de straat palend boerenhuis van aanvankelijk één bouwlaag en zes traveeën; in 1890 ten westen verlengd met twee traveeën, verhoogd met halve verdieping en ook achterwaarts verruimd. Sporen van vroegere zijpuntgevel met vlechtingen in rechter zijgevel (oost). Gewitte bakstenen erfgevel (op het zuiden) met vlakke rechthoekige hardstenen deuromlijsting en rondbogige kleine bovenvensters; benedenvensters aanzienlijk vergroot in de jaren 1950. Jaartal 1890 in moerbalk van centrale woonkamer. Oudere huiskelder met gedrukt tongewelf onder opkamer op de zuidoostelijke hoek.

Ten westen, aan de straatzijde: dwarsschuur waarvan het verschillend metselwerk wijst op vergroting van een ouder gebouw. In pleisterwerk gevatte rechthoekige beeldnis voor Onze-Lieve-Vrouwebeeld in straatgevel. Bietenkelder onder noordoostelijke hoek.