erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
7409
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7409

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl volgens de bouwaanvraag uit 1900 opgetrokken in opdracht van A.C. Lambeau. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een hoge plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst, een entablement en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet in de linker travee. Dit laatste wordt in de bovenbouw gemarkeerd door gesuperposeerde Dorische en Ionische pilasters, en een balkon met voluutconsoles en een gebuikte gietijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met brede korfboogvensters en een rechthoekige tweelicht in het risaliet, rechthoekige en getoogde deur- en vensteropeningen in de rechter travee. De bovenvensters zijn gevat in geriemde vensteromlijstingen, op de tweede verdieping geaccentueerd door diamantkopsleutels en casementen in de borstwering. Op de sluitsteen van het benedenvenster prijken de initialen “AL” van bouwheer A.C. Lambeau. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, samengesteld uit de gelede architraaf, gestileerde draperieën in de fries, en de gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Bewaarde houten inkomdeur, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1900#436.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7409 (Geraadpleegd op )