Burgerhuis in neoclassicistische stijl volgens de bouwaanvraag uit 1900 opgetrokken in opdracht van A.C. Lambeau. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.
Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een hoge plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst, een entablement en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet in de linker travee. Dit laatste wordt in de bovenbouw gemarkeerd door gesuperposeerde Dorische en Ionische pilasters, en een balkon met voluutconsoles en een gebuikte gietijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met brede korfboogvensters en een rechthoekige tweelicht in het risaliet, rechthoekige en getoogde deur- en vensteropeningen in de rechter travee. De bovenvensters zijn gevat in geriemde vensteromlijstingen, op de tweede verdieping geaccentueerd door diamantkopsleutels en casementen in de borstwering. Op de sluitsteen van het benedenvenster prijken de initialen “AL” van bouwheer A.C. Lambeau. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, samengesteld uit de gelede architraaf, gestileerde draperieën in de fries, en de gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Bewaarde houten inkomdeur, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.
De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313674 (geraadpleegd op ).
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
Bepleisterde, beschilderde lijstgevel met breed vensterrisaliet gemarkeerd door korfboogvensters op eerste en tweede bouwlaag, bel-etagebalkon op bewerkte voluutconsoles met gebombeerde gietijzeren leuning en gekoppelde rechthoekige vensters op de derde bouwlaag.
Gevelafsluiting met gelede architraaf, fries met gestileerde draperieën en houten kroonlijst op klossen en tandlijst.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7409 (geraadpleegd op ).