Teksten van Kapel van de vijf linden met kapelbomen

Kapel van de vijf linden met kapelbomen ()

Wegkapel

Rechthoekige open wegkapel van gecementeerde bakstenen onder overstekend zadeldak (golfplaten) met smeedijzeren kruis. Hoge rondboog met laag ijzeren hek voorzien van opschrift B(idt V(oor) O(ns) op de blauwgrijsgeschilderde boog. Voorheen gepolychromeerd houten Christusbeeld aan kruis uit de 17de eeuw (?) op altaar, maar dit is niet langer ter plaatse aanwezig.

Kapelbomen

De kapel wordt geflankeerd door gekandelaarde lindes waarvan er nog vier van de vijf resteren, de vijfde is enkel nog aanwezig als stamopslag. De stamopslag wordt onderhouden als scheerhaag en maakt betreding niet mogelijk. Om deze reden konden de stamomtrekken van de bomen niet gemeten worden.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena; Van der Linden, Geert

Kapel van de vijf linden ()

Wegkapel zogenaamd "Kapel van de vijf linden", schuin ingeplant aan driesprong met Boembeke en Poorterij, minstens opklimmend tot midden 19de eeuw (?); deels omhaagd en heden nog omgeven door vier linden. Rechthoekige open wegkapel van gecementeerde bakstenen onder overstekend zadeldak (golfplaten) met smeedijzeren kruis. Hoge rondboog met laag ijzeren hek voorzien van opschrift B(idt V(oor) O(ns) op de blauwgrijsgeschilderde boog. Gepolychromeerd houten Christusbeeld aan kruis uit de 17de eeuw (?) op altaar.

• DHANENS E. 1971: Kanton Sint-Maria-Horebeke, tekst, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen VII, Gent, 109.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena