Station Michelbeke

Gemeente Brakel
Locatie Riedeplein 9, Brakel (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brakel (adrescontroles: 07-05-2008 - 09-05-2008).
  • Inventarisatie Brakel (geografische inventarisatie: 01-04-1999 - 31-08-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Michelbeke

Beschrijving

Voormalig stationsgebouw aan de vroegere spoorlijn Aalst-Zottegem-Ronse aangelegd in 1885, sinds 1963 opgeheven en spoor verwijderd. Stationsgebouw met voormalige stationschefwoning, wellicht opgericht in begin 20ste eeuw (1913 volgens kadasterarchief); naar verluidt na verkoop in 1978 binnenin aangepast en sedert 1984 woning. Typisch langgerekt station waarvan vroegere stationschefwoning in deel van vier traveeën met bovenverdieping onder zadeldak; ongelijke zijvleugels van één bouwlaag, respectievelijk linker van zes traveeën onder zadeldak en rechter van twee traveeën. Architecturaal verzorgd gebouw van bak- en hardsteen met verwerking van breuksteen in de sokkel. Gevels geleed door ruw gekapte dubbele horizontale banden van hardsteen. Steekbogige muuropeningen met bewaard houtwerk. Straatgevel thans grotendeels schuilgaand achter voortuinaanplantingen. In de zijpuntgevels: drie van de vier oorspronkelijke gevelstenen met opschrift "Michelbeke" in reliëf. Begane grond van perrongevel thans achter gevelbrede veranda met behouden ijzeren spanten van de vroegere perronluifel. Meerdere oorspronkelijke armaturen van de buitenverlichting bewaard.

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke