Gemeentehuis van Michelbeke

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Meierij. Café "Gemeentehuis", tot in 1970 ook in gebruik als gemeentehuis van Michelbeke. Enigszins opvallend hoekpand, gelegen boven het pleinniveau met een gevelbreed bordes voorzien van twee trappen. Breedhuis van vermoedelijk zes traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), met herkenbare oude kern wellicht opklimmend tot de 18de eeuw. Links aandak met vlechtingen; twee versierde moerbalken van samengestelde balklaag met gat voor schoorbalk; driedelige overwelfde huiskelder met binnen- en vroegere buitenkeldertrap. Aanpassingen omvatten onder meer een bakstenen gevelparement van 1952, toegevoegde achterbouw later met bovenverdieping verhoogd onder parallel zadeldak.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI, Gent, 1982, p. 188-190.