erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID: 74112   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74112

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Villa naar verluidt gebouwd voor schrijnwerker Ockerman van 1932. Bakstenen voortuinafsluiting voorzien van decoratief ijzeren hekwerk met invloed van art-decostijl. Twee bouwlagen op souterrain met garagepoort onder erker van de uitspringende venstertravee rechts. Cottage-allure door imitatievakwerk in banden van de gevelcementering; oorspronkelijk houtwerk met kleine roedeverdeling. Toegangsdeur in vensterboog op overdekt hoekterras.

Interieurafwerking met typisch art-decovormgeving zoals: gekleurde glas-in-loodramen in de bovenlichten van erker en brede tussendeur van de voorkamer, granitovloeren met mozai√ękdecoratie, voorkamerschouwmantel waarvan houtwerk met bloemmotieven.

Vroeger bijgebouw met serre links vervangen door nieuw atelier.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duch√™ne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74112 (Geraadpleegd op 05-12-2020)