Ensemble van stadswoningen

Beschrijving

Volgens de bouwvergunning van 1883 ontworpen als een ensemble van twee gelijkaardige enkelhuizen met drie bouwlagen en twee traveeën, in repetitief schema. Lijstgevels in eclectische stijl met neoclassicistische inslag: nummer 32 deels met imitatiebanden bepleisterd, nummer 34 heden ontpleisterd; verwerking van arduin voor de sokkel met keldergaten, de cordongeleding en lekdrempels, de vlakke omlijstingen van de rechthoekige benedenvensters en deuren en voor de balkonuitvoering. De getoogde bovenvensters zijn gevat in een opvallende omlijsting met diamantkopmotieven als versiering van de profilering en sluitstenen; voorts typische panelen met drop onder de lekdrempels en rijke detaillering van de ijzeren balkonhekken, in nummer 32 met uitbeelding van vrouwenhoofd in medaillon. Behouden houtwerk - de deur van nummer 32 met bovenlicht in glas in lood - en doorlopende kroonlijst met klossen en drop boven tandlijst.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 41128 (bouwvergunning 19.07.1883).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie