Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Twee panden die volgens de vermoedelijke bouwvergunning opgetrokken werden in 1861 als een ensemble van repeterende enkelhuizen, met twee bouwlagen en elk drie traveeën onder zadeldak, voorzien van typerende rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken. Nummer 51 werd in 1911 voorzien van een erker - gelijktijdig met het verlagen van de lekdrempels van de bovenvensters - en vermoedelijk na oorlogsteisteringen hersteld(?) zie de gevelsteen met "ANNO 1915" boven de deur. Nummer 53 werd na teisteringen door brand in 1915 heropgebouwd: op het gevelontwerp met een middenvenster in plaats van het huidige deurvenster met balkon. De lijstgevels, bepleisterd met schijnvoegen en muurbanden boven de arduinen plint, zijn voorzien van een decor met geriemde rechthoekige omlijstingen met siersluitstenen voor de bovenvensters, een festoen in de deurtravee van nummer 51, typische panelen onder de bovenste lekdrempels van nummer 53 en in de aflijnende friezen onder de gekloste houten kroonlijsten. Mansardebedaking met dakvensters.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1636 (bouwvergunning 11.10.1861), dossier 72955 (bouwvergunning 12.06.1911), dossier 76382 (bouwvergunning 16.02.1915).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie