erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
74125
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74125

Juridische gevolgen

Beschrijving

In oorsprong samen met het hoekpand Tiensevest nummer 144 door architect J.-F. Piscador in 1900 opgetrokken in een art-nouveaugetinte eclectische stijl en na de teisteringen door de Eerste Wereldoorlog wellicht (gedeeltelijk) heropgebouwd of hersteld(?).

Ensemble van twee in spiegelbeeld opgestelde burgerhuizen met drie bouwlagen + souterrain en twee ongelijke traveeën, onder een - heden gedeeltelijk vernieuwd - doorlopend mansardedak. Het gevelfront onderscheidt zich door zijn eclectische vormgeving met art-nouveau-inslag, qua schema en detaillering echter in afwijking van het gevelplan van 1900. Tegelparement met kleurencombinatie van wit en rood voor de alternerende speklagen en de boogstenen, geel voor de achtergrond. Verwerking van arduin voor onder meer de hoge sokkel, het lijstwerk en de decoratieve elementen. Karakteristiek zijn verder het brede risaliet met de gestapelde vensters, de overspannende boogvormen, de tegeltableaus met zwanenmotief onder de heden recente erkers en de verfijnde detaillering van de balkonconsoles en -leuningen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 62450 (bouwvergunning 18.06.1900).
  • JUVEYNS L., Joseph-François Piscador (Gent 1866 - Wilsele 1928), bouwmeester-architect. Een controversieel Leuvens neogotieker, in Jaarboek van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en omgeving, deel XL: Jubileumboek, 2000-2002, p. 316, 318, 367.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74125 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.