Monument Edouard Remy

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Leuven
Deelgemeente Leuven
Straat Herbert Hooverplein
Locatie Herbert Hooverplein zonder nummer, Leuven (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Leuven (geografische herinventarisatie: 01-01-1997 - 15-02-2010).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Monument Edouard Remy

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Opgericht ten westen binnen de pleinzone, als eerbetoon aan deze belangrijke 19de-eeuwse Leuvense politicus en industrieel - oprichter van het bekende rijst- en stijfselfabriek te Wijgmaal -, sociale weldoener, mecenas en stichter van diverse filantropische instellingen.

Het monument werd ontworpen door architect Victor Horta (1861-1947), spilfiguur van de Belgische art nouveau; het beeldhouwwerk staat op naam van de bekende Brusselse beeldhouwer Pieter Braecke (1858-1938), bevriend met Horta. Het werd uitgevoerd in blauwe hardsteen, graniet en brons: getrapte aanzet met breed basement en hoog sokkelelement waarop gebeeldhouwde buste en opschrift "Edouard Remy - 1813-1896". Aan weerszijden een sociale evocatie met allegorische vrouwen-, mannen- en kinderfiguren, die van links naar rechts volgende opschriften uitbeelden: "Bouchée de pain - Ouvriers sans travail - Hospice des incurables - Asile de nuit - Crèche - Oeuvres Scolaires". Rondom een deels beboomd plantsoen dat is afgezet door een arduinen boord met verfijnd gietijzeren hekwerk.

  • REMS M., De Leuvense standbeelden, in Arca Lovaniensis, Jaarboek 1981, p. 34.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven weleer. 2. De Nieuwe Bovenstad: tussen "Statiestraat" en Tiensevest, Leuven, 1986, figuur 51c.

Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)

Auteurs: Mondelaers, Lydie & Verloove, Claartje

Datum tekst: 2009

Relaties

maakt deel uit van Herbert Hooverplein

Herbert Hooverplein (Leuven)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.