erfgoedobject

Eclectisch hoekhuis

bouwkundig element
ID: 74130   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74130

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Vrij markant hoekpand met de Vital Decosterstraat, opgetrokken als privé-woning naar ontwerp van architect G. Decock en gedateerd 1919 in een cartouche. Historiserende wederopbouwarchitectuur die drie bouwlagen en vijf traveeën onder een mansardedak en een lagere uiterste travee onder plat dak omvat. De hoekpartij werd torenvormig uitgebouwd onder een koepeldak met spitsbekroning en aan de Jan Stasstraat domineert een klimmende ordonnantie (traphal). In opstand getuigt het pand van een gemengde barok en klassiek geïnspireerde vormgeving, met karakteristieke verwerking van contrastrijke materialen, meer geprononceerd in de Vital Decosterstraat en de afgeronde hoekpartij: rode baksteen in combinatie met arduin voor de sokkelvormende onderbouw en witte natuursteen voor onder meer het lijstwerk en de decoratieve elementen. Opvallend horizontale en verticale articulatie door muurbanden, kordons, een hogere hoekpartij en pilasterbegrenzing van de uiterste traveeën. Verder gevarieerde venster- en deurvormen en omlijstingen: rechthoekige en arcadevormige rondbogige drielichten en korfbogige vensters onder een booglijst, op de begane grond Venetiaans geïnspireerd in de brede eerste travee en de deur met nog behouden ijzerwerk in een rijke rondboogomlijsting met festoensleutel en cartouche met initialen VS. Houten kroonlijsten en oeils-de-boeuf en behouden glas in loodvensters in de tweede travee aan Jan Stasstraat. Aanpalende tuintje heden gekasseid en deels ingenomen door winkelruimte, en van de straat afgesloten door een bakstenen en arduinen muurpartij met pilasters en hekwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 78634 (bouwvergunning 24.07.1922).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74130 (Geraadpleegd op 02-07-2020)