erfgoedobject

Winkel- woonhuizen in Wederopbouwarchitectuur

bouwkundig element
ID: 74137   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74137

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beeldbepalende wederopbouwarchitectuur met gemengde neo-Vlaamse-renaissance en barokke stijlkenmerken en waarvoor het ontwerp op naam staat van architect G. Decock. Winkel- woonpand met tweeledige opstand overeenkomstig de oorspronkelijke ordonnantie met brede gelijkvloerse winkelpui links - heden winkel én privé-toegang - en poorttravee rechts - nu op de begane grond eveneens ingenomen door een winkelruimte. Gevelfront met typerende contrastrijke materialencombinatie - rode baksteen en arduin - en karakteristieke vormentaal en decor. Zie het verticale en horizontale lijnenspel van de begrenzende pilasters in gevelhoge superpositie, de cordongeleding en het netwerkdecor bekomen door het doortrekken van vensteromlijstingen en -stijlen. Verder de poortomlijsting met bekronend gebroken fronton, de beëindiging van de gevelpartijen door tweeledige en halsvormige topconstructies en als typische ornamenten diamantkop-, wortelmotieven, sierbollen en, voor de erker, bijkomende decoratieve panelen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 78695 (bouwvergunning 22.01.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkel- woonhuizen in Wederopbouwarchitectuur [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74137 (Geraadpleegd op 09-07-2020)