Burgerhuizen in wederopbouwarchitectuur

Beschrijving

Historiserende wederopbouwarchitectuur die qua vormgeving en detaillering in een minder of meer uitgesproken versie verwijst naar de lokale 18de-eeuwse Lodewijkstijlen en veelal gekenmerkt is door een picturale toepassing van witte natuursteen op een bakstenen achtergrond.

Nummers 13 en 15, opgetrokken in 1921 naar ontwerp van de architecten G. en E. Jotthier, vertonen grosso modo een gelijkaardige ordonnantie met gelijkvloerse winkelpui en bovenbouw met smallere zijtraveeën en een middentravee geaccentueerd door rijker omlijste (deur)vensters en halsvormige dakvensters, bij nummer 13 met heden verdwenen bekroning. Markante balkonuitvoeringen, gevelbreed in nummer 15, en nog ten dele bewaard houtwerk.

Nummer 21 werd volgens de bouwvergunning van 1922 en het ontwerp van architect A. Stevens door de brouwerij Artois herbouwd als café/taverne "Mathieu", in aansluiting op het toenmalige "Hotel Majestic" aan de Bondgenotenlaan (nummer 20-20A). Lodewijk XVI geïnspireerd gevelfront dat opvalt door zijn strak geritmeerde opbouw en zijn kleurstelling van arduin, geelbruine baksteen en witte natuursteen of simili. Compositie met risalietvormende ingangstravee onder een - op het ontwerp gevelbrede - attiek onderbroken voor een dakvenster, verder een duidelijk afgelijnde benedenbouw die geritmeerd is door de rijkelijk omlijste rondboogpoort en de belendende arcadestructuur, een bovenbouw gemarkeerd door het lijnenspel van de gevelhoge pseudo-pilasters - geblokt in de poorttravee -, de cordons en doorgetrokken lekdrempels, en door de vlak omlijste rechthoekige vensters met karakteristieke sluitstenen en balustrades op de hoofdverdieping.

Nummer 25, daterend van 1921 en ontworpen door architect Jotthier, is getypeerd door zijn ruime verwerking van witte natuursteen voor de bekleding van de begane grond en voor het lijstwerk, verder door zijn opbouw met smalle deurtravee en brede risalietvormende vensterpartij met in versmallende ordonnantie een gelijkvloerse vitrine, gebogen erker en deurvenster met balkon, en ten slotte door zijn neo-Lodewijk XV-vormgeving voor de omlijstingen en het balkonhekken. Vernieuwde kroonlijst en bedaking; op het gevelontwerp figureert het risaliet met een bekronend dakvenster.

Nummer 31, met twee bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak, werd naar ontwerp van architect F. Vandeput opgetrokken als woning en is in de topcartouches gedateerd "ANNO - 1921". Het pand bewaart een stijlvol gevelfront geïnspireerd op de Lodewijk XIV-/XV-stijl en getypeerd door een expressieve combinatie van witte natuursteen en rode baksteen. Symmetrische opstand met bredere vensterrisalieten - op de begane grond heden ingenomen door winkelvitrines - begrensd door geblokte lisenen en hoekpilasters: de hoofdtravee is geaccentueerd door een elegante erker met golvende lijnvoering en een halsvormige topgevelconstructie met uitgewerkt dakvenster, volutenflankering, fronton en bekronende siervaas. Voorts stijltypische vormgeving voor de omlijstingen en tussenstijl van vensters en deur, de consolevormende sluitsteen van de erker en het panelendecor.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80330 (bouwvergunning 21.03.1921); dossier 79482 (bouwvergunning 29.12.1922); dossier 80891 (bouwvergunning 29.08.1921); dossier 80325 (bouwvergunning 11.04.1921).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie