erfgoedobject

Wederopbouwburgerhuis

bouwkundig element
ID: 74151   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74151

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Door de architecten L. Spéder en J. Vanderveken ontworpen in 1921, met drie bouwlagen onder plat dak, drie ongelijke traveeën in de beneden- en twee in de bovenbouw.

Het wederopbouwpand onderscheidt zich door zijn art-deco-getinte gevel, opgetrokken uit baksteen met verwerking van arduin voor de sokkelvormende onderbouw, de prononceerde cordons, lekdrempels, muurbanden, gevelbeëindiging en omlijstingen. Stijltyperend zijn de deur, de deels dieper liggende vensters met kenmerkende afgeronde of geknikte bovenhoeken en ten dele voorzien van driezijdig schrijnwerk, en de dito driezijdige erker en balkon. Verder ook de gestileerde detaillering, onder meer in satervorm voor de erkerconsole en als speelse gevelbeëindiging, en het karakteristieke traliewerk. Het schrijnwerk bleef nagenoeg intact bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80901 (bouwvergunning 04.07.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Wederopbouwburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74151 (Geraadpleegd op 15-10-2019)