Burgerhuis met apotheek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met apotheek

Beschrijving

Vergund in 1919 en volgens het jaartal in de top herbouwd in 1920, woning met oorspronkelijk gelijkvloerse apotheek, naar ontwerp van architect G. Decock.

Het statige gevelfront, dat boven de arduinen sokkel voorzien is van een natuurstenen parement, vertoont een gemengde barok en classicistisch geïnspireerde eclectische opstand. Tot de stijltypische reminiscenties behoren de nadrukkelijke registerindeling met superpositie van de pilasters - herhaald in de bow window en het drielicht in de bredere venstertravee -, de verhoogde halsvormige topconstructie met topstukken en bekronend fronton, en verder de decoratieve elementen als balustrades in leuningen en balkons, festoenen, chûtes en laurierkransen.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79100 (bouwvergunning 02.12.1919).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie