erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
74156
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74156

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vergund in 1922 en in de gevel gedateerd "ANNO-1923", als woning herbouwd pand dat op het ontwerp van architect P. Langerock figureert met op de begane grond in de linkse travee een doorrit afgesloten door een poort: heden op de linkse travee na geopend en fungerend als doorgang naar het voormalige college "de Valk" in de Tiensestraat.

Bak- en natuurstenen bovenbouw van drie traveeën aan het Monseigneur Ladeuzeplein, stilistisch geïnspireerd op de laatgotische stijl. Typerend is de geveluitwerking met lisenen op kraagstenen, verdiepte vensters in spaarbogen, een decor met karakteristieke arceringen op borstweringen en in boogvelden, en het centrale dakvenster met tuitgeveltje. Bakstenen achtergevel met uitgebouwd volume, in twee traveeën geopend door rechthoekige en steekbogige vensters.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 82035 (bouwvergunning 18.09.1922).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74156 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.