Pleinbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pleinbebouwing

Beschrijving

Pleinbebouwing die in oorsprong werd opgetrokken samen met de belendende panden van de aangrenzende straten: nummers 2-4 en Bogaardenstraat nummer 80, volgens de bouwvergunning in 1848; nummers 5-7 werden samen met Bogaardenstraat nummer 121 en Arnould Nobelstraat nummer 1 vergund in 1865 en nummers 8-10 en Arnould Nobelstraat nummer 2 dateren van 1866.

Ensembles van woningen met enkel- of dubbelhuisopstand, twee of drie bouwlagen en dito traveeën onder zadelbedaking en met zelfde kroonlijsthoogte. Lijstgevels met sober neoclassicistisch uitzicht, heden met een gedifferentieerd voorkomen: bepleisterd of met een zichtbaar bakstenen parement, beschilderd gevelvlak of decor zie de imitatiemuurbanden en -boogstenen, gecementeerd met schijnvoegen of recent voorzien van een vernieuwd parement.

Gebruik van arduin voor plinten, deuromlijstingen, dorpels en lekdrempels, doorgetrokken in de noordelijke en oostelijke gevelwand. Rechthoekige muuropeningen, in nummers 5-7 en Bogaardenstraat nummer 121/Arnould Nobelstraat nummer 1 van bij oorsprong met afgeronde bovenhoeken op de tweede bouwlaag. Decoratieve ijzeren vensterleuningen in nummers 3, 8 en Arnould Nobelstraat nummer 2. Tot vitrines omgevormde benedenvensters, verlaging van boven- of onderdorpels en toevoeging van mansardedakvenster in nummers 2, 3, 5, Bogaardenstraat nummer 121, Arnould Nobelstraat nummers 1, 2 en veelal vernieuwde kroonlijsten.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 9629 (bouwvergunning 18.09.1865), dossier 10848 (bouwvergunning 25.05.1866).
  • CELIS J., De Leuvense stationswijk, 1875-1875. Het ontstaan en de ontwikkeling van een stadsbeeld in de negentiende eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Katholieke Universiteit Leuven, 1985-1986, p. 109.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie