erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
74160
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74160

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee bouwlagen hoge hoekbebouwing met de Arendstraat die in kern opklimt tot de 18de zo niet begin 19de eeuw. Volgens oude kadastrale plannen en foto's eertijds ingeplant als één ruim L-vormig pand en vóór 1850/1855 opgesplitst in een tweewoonst: de drie traveeën tellende woning aan de Arendstraat vertoonde tot 1956 een enkelhuisopstand en werd later verhoogd met een mansardeverdieping. Heden enkelvoudig pand - met horecafunctie - van in totaal acht traveeën, onder een gecombineerde en recent vernieuwde, deels afgeschuinde zadelbedaking. Verankerde, nu wit geschilderde bakstenen lijstgevels met lichtgrijze beschildering voor de plint en de lekdrempels van de eenvoudige rechthoekige vensters, die in de zijgevel blindvensters vormen in de vierde travee en op de begane grond deels werden verbreed. Rechthoekige deuren, aan de Ravenstraat in een beschilderde hoekblokkenomlijsting. Houten kroonlijst en mansarde.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 113246 (bouwvergunning 12.09. 1956).
  • PEETERS M., Gids voor oud Leuven, Antwerpen, 1983, p. 150.
  • VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895, p. 422.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74160 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.