erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
74168
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74168

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In de jaren 1860 opgetrokken rijwoningen met oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels getypeerd door rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken. Nummer 3, met twee traveeën, is gekenmerkt door een ingehouden decor in de bovenbouw zie de schijnvoegen, geprofileerde vensteromlijstingen en panelenfries met bewerkte consolerestanten. De begane grond was vrij recent nog voorzien van een winkelpui.

De ruimere, drie traveeën brede nummers 15 en 17 dateren volgens de bouwvergunningen respectievelijk van 1866 en 1860. Gelijkaardige opstanden, geleed door cordons en gemarkeerd door fraai uitgewerkte ijzeren venster- en balkonleuningen: nummer 15 is heden evenwel ontpleisterd, nummer 17 vertoont geriemde venster- en deuromlijstingen, siersluitstenen, decoratieve kroonlijstconsoles en werd in 1923 voorzien van een arduinen sokkel en een erker in plaats van het vroegere middenvenster, heden echter vervangen door een deurvenster met balkon.

Nummer 35 is eveneens bepleisterd, deels met schijnvoegen, en vertoont rijkere, rechthoekige omlijstingen met festoensleutels voor de bovenvensters.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 10666 (bouwvergunning 09.04.1866); dossier 29004 (bouwvergunning 11.06.1860) en dossier 83136 (bouwvergunning 11.06.1923).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74168 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.