Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Hoeve van het gesloten type uit de 18de eeuw, aangepast in midden 19de eeuw en naar verluidt na brand van 1948. Bakstenen hoevegebouwen rondom vierkant, grotendeels met gras begroeid erf, met recent gerenoveerd boerenhuis.

Ten noordwesten, onderkelderd boerenhuis onder vernieuwd zadeldak (pannen), in kern uit de 18de eeuw, vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw toevoeging van westelijke travee naar de straatzijde toe. Gewitte erfgevel op gecementeerde plint naar het zuidoosten gericht. Licht getoogde vensters van opkamer, in oostelijk gedeelte, gekoppelde rechthoekige vensters in roodgeschilderde omlijsting onder ijzeren rozet latei. Getoogde deur in roodgeschilderde bakstenen omlijsting met neuten en oren en gebogen kroonlijst.

Grotendeels aangepast interieur. Twee gekoppelde kelders. In vroegere opkamer versierde moerbalk met jaartal 1776. In later toegevoegde kamer aan de straatkant met marmeren schouw.

Ten zuidwesten, schuur onder zadeldak (kunstleien); gewitte straatgevel met twee rechthoekige poorten, een ervan op hergebruikte balk voorzien van inscriptie "Anno 1777".

Auteurs: Lanclus, Kathleen